- Personeel van Apple-retailer Amac wilde zondag actievoeren, omdat de werknemers sinds deze zomer geen zondagtoeslag meer krijgen.
- De acties worden echter geparkeerd, meldt vakbond FNV, wegens meerdere meldingen over dreigingen met ontslag.
- Amac-directeur Ed Bindels keurt het intimideren van actievoerende medewerkers af.
- Lees ook: ‘Ik was bang voor de CEO die ik zelf had aangesteld’: het Eureka Moment van oprichter Ed Bindels van Apple-reseller Amac
Medewerkers van winkelketen Amac hebben hun actie voor een zondagstoeslag afgeblazen na “intimidatie en bedreiging”, meldt vakbond FNV. Personeel van de in Apple-producten gespecialiseerde winkels zouden zondag flyers uitdelen. Vakbondsbestuurder Onur Erdem zegt van “meerdere” werknemers te hebben gehoord dat werd gedreigd met ontslag of juridische acties.
“Voor nu kiezen we eerst voor de veiligheid en rust voor de werknemers”, zegt Erdem. “Maar het zal duidelijk zijn dat we ons hier niet bij neerleggen. We laten ons niet intimideren.”
Topman Ed Bindels van Amac keurt intimidatie van actievoerende werknemers af. “Dat wij mensen zouden intimideren, dat vind ik niet kunnen. Het komt zeker niet vanuit de directie”, laat hij weten. “Ik wil de mensen die op die manier zijn benaderd uitnodigen om rechtstreeks contact op te nemen, om ons te informeren over het hoe en wat.”
Amac-medewerkers waren van plan om de zondag voor kerst flyers uit te delen met de tekst “Geen zondagtoeslag? Niet zo premium”. Voorheen kregen werknemers 150 procent van hun loon voor een zondagsdienst, maar Amac schafte die regeling af. Volgens Bindels is die toeslag onbetaalbaar geworden door gestegen kosten voor onder andere personeel en huren.
"Alle salarissen zijn enorm omhooggegaan", zij hij eerder. "Er zijn verbeteringen in de arbeidsvoorwaarden doorgevoerd waar iedereen profijt van heeft, inclusief de mensen die op zondag werken. Dat is een enorme kostenpost, het gaat over tonnen.". Volgens hem staat het bedrijf "enorm onder druk" om winstgevend te blijven.
Daarbij werkt volgens Bindels maar een heel klein deel van het personeel alleen op zondag. "Bijna iedereen die ook op zondag werkt, werkt ook doordeweeks. En zij merken de impact van de zondagstoeslag veel minder", vervolgt de directeur. Volgens hem moeten ergens volgend jaar de winkeltijden ingekort worden, "want anders kunnen we het gewoon niet meer betalen".